Bogmessen i Gøteborg 2008

Bogmessen i Göteborg 2008

 

Tid: Fra og med torsdag den 25. september til og med søndag den 28. september.

Sted: Mässans gata 20,

SE-412 94 Göteborg

Åbningstidspunkter:

Fredag: 14-19.

Lørdag: 9-18.

Søndag: 9-17.

 

Se:www.bok-bibliotek.se

Se:www.svenskamassan.se/reseservice

 

TEMA:

Letland i fokus 2008.

Messen kommer til at spejle litteraturen, historien og samfundet.

 

FSK (Foreningen af Svenske Kulturtidsskrifter) uddelte i år sin pris: Årets kulturtidsskrift 2008 til tidsskiftet: OIE.

I motiveringen hedder det bl.a.:

"Prisen går til OIE fordi de er dødsforagtende i deres ambition og fordi de opfinder kulturtidsskriftet på ny ved at hvert nummer er konceptuelt. I en tid hvor der er stadig flere nettidsskrifter præsenterer OIE en fuldstædnig tro på papirmediet ved at føje kultur og kunst sammen til et tekstmedium på en måde som det aldrig sket før blandt svenske kulturtidsskrifter."

Prisen er på 40.000 SEK.

----------------------------------------------

KULTURTIDSKRIFTEN 2009. Katalogen över Sveriges kulturtidskrifter. Udover kataloget rummer kataloget to artikler om finske kulturtidsskrifter.

Kataloget udgives af:Föreningen för Sveriges TidskriftsVerkstäder.

E-mail: red@tidskrift.nu

Kan bestilles på: www.tidskrift.nu

 

 

 

------------------------------------------------

 

 

Bogmessen i Göteborg 2007

Tid: Fra og med torsdag den 27. september til og med søndag den 30. september.

Sted: Mässans Gata 20,

SE-412 94 Göteborg.

Åbningstider (for alle besøgende):

Fredag: Kl. 14-19.

Lørdag: Kl. 9-18.

Søndag: Kl. 9-17.

 

Se: www.bok-bibliotek.se 

Se: www.göteborg-bookfair.com

 

Tema 2007: YTRINGSFRIHED + Estland i fokus

 

Flere detaljer senere.

---------------------------------------------------------------------------------------

Bogmessen i Göteborg 2006

Tid: Fra og med torsdag den 21. september til og med søndag den 24. september.

Sted: Mässans Gata 20, Göteborg.

 

Se: www.göteborg-bookfair.com

Se: www.bok-bibliotek.se

 

Programmet omfattede 444 seminarier, 743 medvirkende fra 34 lande. Bogmessen blev arrangeret i samarbejde med de nordiske PEN-foreninger og den internationale udgiverforening IPA (International Publishers Association). IPA uddelte den store publicistpris The Publisher´s Freedom Prize.

 

Blandt deltagerne i seminarierne om YTRINGSFRIHED var bl.a.:

Ayan Hirsi Ali, Ursula Owens (redaktør, tidsskriftet "Index on Censorship"),

Daniel Cohn-Bendit (Tyskland), Miklos Haraszti (Ungarn), Arash Hejazi (Iran). Mogens Schmidt og Johannes Riis (Danmark). 

 

Desuden deltog bl.a.:

Kirsten Hanmann, Hanne-Vibeke Holst, Per Olov Engquist, Henning Mankell, Jung Chang, Ingo Schulze, Orhan Pamuk, Julian Barnes, Sara Paretsky, Mahmoud Darwish og DBC Pierre.

 

FDK udstillede igen i år udvalgte danske kulturtidsskrifter på den svenske kulturtidsskriftsforening/FSKs stand.

 

FSKs pris: Årets kulturtidsskrift 2006 gik til Lyrikvännen. I motiveringen hed det bl.a., at tidsskriftet fik prisen: "for en redaktionel indsats, der har løftet et traditonelt lyriktidsskrift op fra en slumrende tilværelse til at blive Sveriges bredeste, vildeste og mest nyskabende poesiforum. Med en forbløffende iderigdom og en bred skare af medarbejdere skildret verden - i stort og småt - gennem lyrikkens øje. Efter 52 år i branchen - og trods sit lidt usandsynlige navn - synes Lyrikvännen i dag at være mere vital end nogensinde."

   Lyrikvännen redigeres af Jenny Tunedal og Ann Hallström.

   Se: www.lyrik.se 

 

FSKs pris til et essay trykt i et tidsskrift blev ikke uddelt, fordi juryen for Sveriges essäfond ikke fandt, at der i år var nogle tilstrækkeligt kvaliferede bud.

 

I bogmessens program hed det bl.a. om messens centrale tema:

 

"Ytringsfrihed i fokus 2006

 

Ytringsfrihedens grænser er blevet flyttet - på flere måder samtidig. Den tid er forbi, hvor den geografiske grænse for det frie ord gik parallelt med jerntæppet.

   I stedet er billedet blevet langt mere kompliceret. Demokrati er måske ikke den garanti for ytringsfrihed, som mange troede.

 

Kampen mod terrorismen har betydet, at stadig flere lande faktisk bider ytringsfriheden i haserne.

   Borgere i USA må regne med, at myndighederne - uden dommerkendelse og som en konsekvens af The Patriot Act - kan undersøge hvilke bøger de låner. Selv Holland og Storbritanien er på vej til at indføre lignende love. Her i Sverige diskuteres vidtgående muligheder for at politiet kan aflytte blandt andet avisredaktioner.

   Med Internettets udbredelse over hele verden skulle man kunne forestille sig, at ytringsfriheden havde fået et ordentligt skub fremad.

   Det er på mange måder rigtigt, men i et land som Kina, der økonomisk er godt på vej til at blive et moderne samfund, er statslig censur stadig en realitet.

   Oplysninger om f.eks. den tibetanske kamp for selvstændighed og Falun Gong-bevægelsen bliver blokeret for kinesiske brugere. Denne censur havde ikke været mulig uden hjælp fra internet-operatører som Google og Yahoo.

   Også i mange andre lande bliver mennesker forfulgt, chikaneret og bragt til tavshed på grund af deres synspunkter. I Cuba, Ethiopien, Eritrea og Burma - for blot at nævne nogle lande - bliver der hvert eneste år fængslet journalister.

      Til trods for at jerntæppet er blevet fjernet er ytringsfriheden stadigvæk ikke en selvfølgelighed i de tidligere østlande.

   I Rusland får journalister, der forsøger at rapportere om krigen i Tjetjenien, problemer, og i Hviderusland er der i princippet ingen uafhængige medier.

  

Der har aldrig eksisteret uindskrænket ytringsfrihed.

   Samfundene har af forskellige grund sat grænser for, hvad der må udtrykkes i tale og i skrift.

   Men hvad er en gyldig grund for at begrænse denne grundlæggende menneskelige rettighed? Og hvem bestemmer, hvor grænsen skal gå?"

 

Bogmessens logo - det ikke lukkede rum - er lavet af den grafiske designer Matts Hedman - og er her hentet for messe-programmet:

Gå til toppen af siden