Årets kulturtidsskrift

2013 blev uddelt ved tidsskriftsarrangementet Kulturtidsskrift - kult og kulturHovedbiblioteket i Krystalgade i København. Prisen gik til Arkitektur dk. Se: www.arkfo.dk

2012 blev uddelt i Møllegades Boghandel i København i november. Pirsen gik til Den Blå Port.

2011 blev uddelt på BogForum. Prisen gik til Standart.

2010 blev uddelt på BogForum, lørdag den 13. november, kl. 13. Prisen gik til HVEDEKORN. Se mere på: www.hvedekorn.dk

2009 blev uddelt i BogForum søndag den . Prisen gik til Victor B. Andersens Maskinfabrik.

2008 blev tildelt KRITIK.

2007 blev uddelt på BogForum, lørdag den 17. november, kl.12.30 på FDKs stand (stand 412). Prisen gik til kunst(ner)tidsskriftet Pist Protta.

2006 blev uddelt på BogForum, lørdag den 18. november kl. 13. FDKs formand, Ivan Rod overrakte og motiverede. Prisen gik til Lettre Internationale. Motiveringen kan læses nedenstående.

2005 blev uddelt på bogmessen i Forum, lørdag den 19. november kl. 13. Formanden for FDK, Ivan Rod overrakte og motiverede prisen. Prisen gik til det netbaserede tidsskrift: AFSNIT P, der er et virtuelt udstillingssted for visuel poesi til udforskning af grænseområdet mellem litteratur og billedkunst - og af internettets nye blandgenrer - i teori og praksis.

2004 uddelt på BogForum. Prisen gik til Hikuin.

2003 blev uddelt på Bogmessen i Forum lørdag den 22. november klokken 13. Prisen gik til ARK

2002 gik til tidsskriftet PASSAGE. Tidsskrift for litteratur og kritik.

2001 gik til tidsskriftet SOCIAL KRITIK.

2000 gik til tidsskriftet DOKUMENT.

---------------------------------------------------------------------------------

PRIS-MOTIVERINGER:

 

ÅRETS KULTURTIDSSKRIFT 2006

 

 

Når årets kulturtidsskrift i overskriftsform skal beskrive sig selv, er det "EUROPAS KULTURMAGASIN"

Intet mindre end et kulturtidsskrift "med verdensformat og kosmopolitisk substans." Det er…

 

Lettre Internationale

 

 

… der er tale om. Når Lettre Internationale selv uddyber, hedder det sig, at det er "de bedste danske og internationale skribenter", der skriver i tids-skriftet "om aktuelle politiske emner, om kulturel mangfoldighed, om økonomi i internationalt perspektiv og om kunst".

 

I dét med det internationale ligger, at redaktioner i ni hovedstæder – København, Berlin, Madrid, Rom, Paris, Budapest, Bukarest, Sofia, Skopje - i et tæt samarbejde producerer selvstændige udgaver af samme tidsskrift på vidt forskellige sprog. Lettre Internationale er da heller ikke en dansk opfindelse.

 

Grundlæggeren, der er født i Prag i 1924, hedder Antonin J. Liehm. Og det er – om nogen - ord som "samizdat" og "dissident", der knytter sig til ham. Antonin J. Liehm var en af mange intellektuelle tjekker, som – bag jerntæppet - først skrev illegal litteratur og siden måtte forlade sit hjemland, som en direkte konsekvens af sin egen illegale virksomhed. I dag bor den ældre Antonin J. Liehm i Paris. Herfra overvåger han fortsat arbejdet med de ni udgaver af tidsskriftet. I dag er det ord som "udsyn", "indsigt" og "ildhu", der knytter sig til grundlæggeren.

 

 

Antonin J. Liehm grundlagde Lettre Internationale i 1983 med det mål at rive "tæppet" væk fra læsernes øjne og gøre op med de halve sandheder og halve løgne, europæerne – som følge af den Kolde Krig – måtte nøjes med. Snart udkom tidsskriftet simultant – men i selvstændige udgaver - i Paris, Rom, Madrid og Berlin. Efter "tæppefald" og den Kolde Krigs afslutning rykkede tidsskriftet naturligt nok – Antonin J. Liehms historie taget i betragtning – ind i flere øst- og centraleuropæiske hovedstæder.

 

 

Hvorfor Lettre Internationale først kom til København godt ti år efter jerntæppets fald kan man kun gisne om. Men nu er det her – på tredje år - og en dygtig dansk redaktion har ikke blot formået at tage afsæt i det europæiske kulturtidsskrifts etablerede historie – men også med kompetence formået at opkvalificere den øjeblikkelige danske debat – måske endog den europæiske debat – om emner som civili-sationssammenstød, multikulturalisme og identitetsudvikling.

 

 

Anmeldere har kaldt den danske udgave af Lettre Internationale for "noget af det mest stimulerende, menneskeligt øjeåbnende og æstetisk til-fredsstillende" de længe har været ud for, et kulturtidsskrift med "et både kvalitativt imponerende og tematisk sammenhængende tekstkorpus", "et alternativ til idiotisering".

 

Foreningen af Danske Kulturtidsskrifter deler anmeldernes opfattelse. Det er på den baggrund en glæde at kunne tildele den danske udgave af Lettre Internationale prisen som Årets Kulturtidsskrift 2006.

 

Lettre Internationale får prisen for dets åbenlyse evne til at opretholde et højt kvalitetsniveau i tekst og billeder - om kunst og kultur – herunder om emner som multikultur og monokultur, identitet og intellekt, fred og frihed, konfrontation og krig, civilisation, samvittighed, sandhed, samhørighed. Opløsning, opgør, ondskab. Drømme, visioner og hverdage.

Gå til toppen af siden